Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Υλικά

  • 330 γρ. γάλα
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  •  5 φακελάκια ξερή Χ.Γ
  • 120 γρ νερό
  • 1.160 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χ.Γ
  • ξύσμα πορτοκάλι, μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και την ζάχαρη, βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό.
  2. Το κατεβάζουμε από την φωτιά (αν είναι περισσότερο ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά) και ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύοντας για να λιώσει, επίσης προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. (μυρωδικά βάζουμε ότι μας αρέσει μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού).
  3. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε ελαφρά, σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  5. Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για 1.30-2 ώρες και κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας όπως θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για άλλα 30′ να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη ή αμύγδαλο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20′-25΄περίπου.

Tips

  1. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν δείτε ότι κολάει στα χέρια ή τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 κ.σ
    Χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι όταν τα πλάθετε.
  2. Η δόση αυτή βγάζει δύο μεγάλες πλεξούδες ή τρεις μικρότερες. Αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση.
  3. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο αλλά και από το μέγεθος του τσουρεκιού, εγώ συνήθως κάνω τρεις μικρές πλεξούδες και ψήνω για 25′.
  4. Συνήθως τα τσουρέκια τα κάνω γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας[ΝΟΥΤΕΛΑ], χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγω το καθένα απ αυτά, απλώνω μέσα την πραλίνα και μετά το κάνω ρολό. Κατόπιν σχίζω στην μέση το ρολό και πλέκω τα κομμάτια. (είναι πιο ωραία σαν παρουσίαση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: