Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

PIZZA

Pizza ζυμωτή με αλεύρι Harisin (για 1 Πίτσα)
Υλικά
1/2 πακέτο αλεύρι Harisin 250g, μαζί με φυσική μαγιά 4 g
ζεστό νερό 200 ml
αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού = 3g)
μαργαρίνη 25 g
Προετοιμασία
1. Τοποθετείστε το αλεύρι σε ένα μπολ, και προσθέστε τη μαγιά το αλάτι, και τη μαργαρίνη. Ανακατέψτε καλά. Πριν ξεκινήσετε την ανάμιξη όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Προσθέστε ζεστό νερό (Θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 40 oC) στο μίγμα και ζυμώστε για αρκετά λεπτά (με το χέρι ή με ηλεκτρικό αναδευτήρα) μέχρι το ζυμάρι να ομογενοποιηθεί.
3. Απλώνουμε τη ζύμη στο τραπέζι, αφού προηγουμένως έχουμε ρίξει πάνω στο τραπέζι λίγο από το αλεύρι, και της δίνουμε το κατάλληλο σχήμα.
4. Ζύμωση: Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό και υγρό μέρος για 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό προετοιμάζετε τη γέμιση που θα τοποθετήσετε πάνω στην πίτσα.
5.Βάλτε την πίτσα με τη γέμιση σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 200oC. Ό χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη γέμιση.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ταχινόπιττα χωρίς  γλουτένη.  Πολύ  εύκολη  και  απλή  συνταγή.

Υλικά:
2 ποτήρια  αλευρι  χωρίς  γλουτένη  ή  (μπορείτε  να  σμίξετε   καλαμποκάλευρο ,  ρυζάλευρο και  αλεύρι  φαγόπυρου).
1/2  ποτήρι  χυμό πορτοκαλιού.
1/2  κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.
Λίγη  κανέλλα.  
2  κουταλάκια  χωρίς  γλουτένη  baking powder.
1/2  ποτήρι ταχίνη.
1/3  του  ποτηριού  ζάχαρη.  
1/3 ποτηριού  ανάλατο  βούτυρο  ή  ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε  το  αλεύρι ,  Baking powder, κανέλα  και  ξύσμα  πορτοκαλιού.  Μετά προσθέτουμε  το  χυμό  και  το  βούτυρο ή  ελαιόλαδο. 
Ανακατεύουμε  τη  ταχίνη  με  τη  ζάχαρη.  
Απλώνουμε   τη  ζύμη  πάνω  σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα  και  αλείφουμε  το  μίγμα  της ταχίνης  κα ι ζάχαρης.  Τυλίγουμε  τη  ζύμη  και  τη  δίνουμε  το  σχήμα  που  θέλουμε. 
Τη  ψήνουμε  στο  φούρνο  για  30 περίπου  λεπτά στους  180 βαθμούς  κελσίου.

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κουτ σούπας βιτάμ
  • 1 1/2 φλυτζάνι τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουτ σούπας κονιάκ
  • 300 γρ κουβερτούρα Χ.Γ
  • 1 φλυτζάνι καρύδα τριμμένη
  • 200 γρ τρούφα  για τυλιγμα  Χ.Γ

Πως το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
  2. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.
  4. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα περνάμε από την τρούφα.
  5. Τα τοποθετούμε σε μικρά χρωματιστά χαρτάκια.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΠΛΕΣ

Ζύμη:
  • 10 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι Χ.Γ
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Σιρόπι:
  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι
  • 2 κ.σ. λάδι

  • 250γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κοιλιοκακη η δυσανεξια στην γλουτενη: ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Κοιλιοκακη η δυσανεξια στην γλουτενη: ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 Η βρώμη φαίνεται ότι δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, προκαλεί δυσανεξία στο 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη. Η σύσταση για διακοπή της βρώμης σε άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να εξατομικεύεται, αν και γενικά τα άτομα που δεν έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα μπορούν να την δοκιμάζουν. Το ντίνκελ είναι δημητριακό συγγενικό προς το σιτάρι, γι’ αυτό πολλές φορές το αποκαλούν σιτάρι ντίνκελ. Αν και περιέχει μικρές ποσότητες γλουτένης, η κλινική εμπειρία και οι μελέτες δείχνουν ότι γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με ήπια δυσανεξία στην γλουτένη.Άτομα που έχουν σημαντική δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε ντίνκελ, ούτε βρώμη.

ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Υλικά

  • 330 γρ. γάλα
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  •  5 φακελάκια ξερή Χ.Γ
  • 120 γρ νερό
  • 1.160 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χ.Γ
  • ξύσμα πορτοκάλι, μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και την ζάχαρη, βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό.
  2. Το κατεβάζουμε από την φωτιά (αν είναι περισσότερο ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά) και ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύοντας για να λιώσει, επίσης προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. (μυρωδικά βάζουμε ότι μας αρέσει μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού).
  3. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε ελαφρά, σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  5. Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για 1.30-2 ώρες και κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας όπως θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για άλλα 30′ να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη ή αμύγδαλο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20′-25΄περίπου.

Tips

  1. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν δείτε ότι κολάει στα χέρια ή τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 κ.σ
    Χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι όταν τα πλάθετε.
  2. Η δόση αυτή βγάζει δύο μεγάλες πλεξούδες ή τρεις μικρότερες. Αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση.
  3. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο αλλά και από το μέγεθος του τσουρεκιού, εγώ συνήθως κάνω τρεις μικρές πλεξούδες και ψήνω για 25′.
  4. Συνήθως τα τσουρέκια τα κάνω γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας[ΝΟΥΤΕΛΑ], χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγω το καθένα απ αυτά, απλώνω μέσα την πραλίνα και μετά το κάνω ρολό. Κατόπιν σχίζω στην μέση το ρολό και πλέκω τα κομμάτια. (είναι πιο ωραία σαν παρουσίαση)

TΑΧΙΝΟΠΙΤΑ

Ταχινόπιττα χωρίς  γλουτένη.  Πολύ  εύκολη  και  απλή  συνταγή.

Υλικά:
2 ποτήρια  αλευρι  χωρίς  γλουτένη  ή  (μπορείτε  να  σμίξετε   καλαμποκάλευρο ,  ρυζάλευρο και  αλεύρι  φαγόπυρου).
1/2  ποτήρι  χυμό πορτοκαλιού.
1/2  κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.
Λίγη  κανέλλα.  
2  κουταλάκια  χωρίς  γλουτένη  baking powder.
1/2  ποτήρι ταχίνη.
1/3  του  ποτηριού  ζάχαρη.  
1/3 ποτηριού  ανάλατο  βούτυρο  ή  ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε  το  αλεύρι ,  Baking powder, κανέλα  και  ξύσμα  πορτοκαλιού.  Μετά προσθέτουμε  το  χυμό  και  το  βούτυρο ή  ελαιόλαδο. 
Ανακατεύουμε  τη  ταχίνη  με  τη  ζάχαρη.  
Απλώνουμε   τη  ζύμη  πάνω  σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα  και  αλείφουμε  το  μίγμα  της ταχίνης  κα ι ζάχαρης.  Τυλίγουμε  τη  ζύμη  και  τη  δίνουμε  το  σχήμα  που  θέλουμε. 
Τη  ψήνουμε  στο  φούρνο  για  30 περίπου  λεπτά στους  180 βαθμούς  κελσίου.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


  • 5 αυγά
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 200 γρμ. κουβερτούρα Χ.Γ
  • 1/3 κούπας αμυγδαλα αλεσμένα
  •   



  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια (μακρόστενη) φόρμα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολατα.
  • Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το λιωμένο μείγμα σοκολάτας.
  • Ψήνουμε για 25'-30'

  • MΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Χ,Γ

    115γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    100γρ. ζάχαρη άχνη
    ξύσμα από 2 λεμόνια
    2κ.σ. χυμό λεμονιού
    1 βανίλια
    135 γρ. ρυζάλευρο
    40γρ. άνθος αραβοσίτου
    20γρ. αλεύρι αμάρανθου
    20γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη


    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα (με ξύλινη κουτάλα το έκανα) και προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό και τη βανίλια. Ρίχνουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε για να σχηματιστεί μια ζύμη(ζυμώνουμε και με το χέρι μας...με γάντι καλύτερα!).
    Φτιάχνουμε 2 μικρά ρολάκια (κυλιδρικό σχήμα), τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο(εγώ άφησα όλη τη νύχτα).
    Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, κόβουμε σε φετούλες (πάχος λίγο λιγότερο από το πάχος το δαχτύλου μας), τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε 10' στους 175 βαθμούς(όχι παραπάνω γιατί αρπάζουν εύκολα).
    Αφού κρυώσουν τα κυλάμε σε ζάχαρη άχνη, σαν τους κουραμπιέδες! Στην ουσία είναι σαν κουραμπιεδάκια με γεύση λεμονιού. Βγαίνουν αν θυμάμαι καλά 30-40 μικρού μεγέθους.
    Επίσης φτιάχνονται κανονικότατα και αν αντικαταστήσουμε το ρυζάλευρο και τον αμάρανθο με κανονικό αλεύρι στις ίδιες ποσότητες.

    σχολια (oλα τα χρειαζομαστε)