Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης ( Ε.ΝΟ.Κ. - www.koiliokaki.gr ) που αποτελεί μη κερδοσκοπικό, κοινωφελή και ανεξάρτητο οργανισμό με επικέντρωση στη νόσο ‘Κοιλιοκάκη’ (Coeliac Disease), ανακοίνωσε την αναγνώρισή της και εγγραφή της ως μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων Κοιλιοκάκης (AOECS). Η συμμετοχή της Ε.ΝΟ.Κ. κατοχυρώθηκε με απόφαση της 23ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, 10-13 Σεπτεμβρίου 2009. Η Ε.ΝΟ.Κ. παρευρέθηκε στο Συνέδριο, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο που έχει επιτελέσει στην Ελλάδα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, καθώς και τις μελλοντικές δραστηριότητες που προγραμματίζει, αλλά και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην έρευνα για τη νόσο. ‘Η συμμετοχή μας ως ενεργό μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων Κοιλιοκάκης, αποτελεί για εμάς μία σημαντική αναγνώριση από αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές μας, αλλά και μία μεγάλη ώθηση για ακόμη σημαντικότερα έργα στο άμεσο μέλλον, ενισχύοντας την πίστη μας στους στόχους της εταιρείας για συνεχή Ενημέρωση, Εκπαίδευση και Έρευνα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ενίσχυση του προγράμματός μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου για τους πάσχοντες της χώρας μας’, δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Ιωάννου, Πρόεδρος και ιδρυτής της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης. Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων Κοιλιοκάκης (Association of European Coeliac Societies – AOECS- http://www.aoecs.org/) Η AOECS είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από 34 ενώσεις για την Κοιλιοκάκη σε 30 χώρες, με περισσότερα από 280.000 μέλη. Η AOECS ασχολείται με τα ζητήματα της νόσου σε Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, συντονίζει διεθνείς δραστηριότητες και θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη νόσο, ενώ στηρίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των εθνικών οργανώσεων των μελών της, προς όφελος του ευρωπαϊκού πληθυσμού που αντιμετωπίζει δυσανεξία στη γλουτένη. Η AOECS συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο με διεθνείς οργανισμούς για την Κοιλιοκάκη, νομοθετικούς φορείς, τη βιομηχανία τροφίμων, ενώ έχει καθιερώσει τη χρήση του Διεθνούς Συμβόλου του Διασταυρωμένου Σταχιού για τα προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης και κατάλληλα για πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την κοιλιοκάκη

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την κοιλιοκάκη Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους, τα προστατεύουν από την κοιλιοκάκη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood. Η κοιλιοκάκη είναι μια ιδιότυπη αυτοάνοση ασθένεια, η οποία πλήττει τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτήν και εμφανίζεται ως αντίδραση του οργανισμού στην πρωτεΐνη γλουτένη, που βρίσκεται στον καρπό πολλών δημητριακών, όπως του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και της βρώμης. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο έντερο των πασχόντων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμφανίζουν διάρροια, μετεωρισμό και πόνο στην κοιλία. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε απώλεια θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και για το λόγο αυτό οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Κεντρικού Μάντσεστερ με επικεφαλής τον Δρ Τόνι Ακομπενγκ επανεξέτασε 15 μελέτες στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί περισσότερα από 4.000 παιδιά και διαπίστωσε ότι αν τα βρέφη είχαν θηλάσει όταν έγινε η προσθήκη των στερεών τροφών που περιείχαν γλουτένη στη διατροφή τους μειώνονταν οι πιθανότητες εκδήλωσης κοιλιοκάκης κατά 52%. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι σίγουροι πως ο θηλασμός προστατεύει το παιδί από την κοιλιοκάκη, αλλά υποψιάζονται ότι μπορεί να μειώνει την έκθεσή τους στη γλουτένη ή να χαλιναγωγεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρωτεΐνη.

Κοιλιοκάκη: γενετικά ευρήματα επιταχύνουν την έρευνα

Κοιλιοκάκη: γενετικά ευρήματα επιταχύνουν την έρευνα Τα γενετικά ευρήματα Βρετανών επιστημόνων για την κοιλιοκάκη θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιστημονική έρευνα για την εύρεση βελτιωμένων τρόπων διάγνωσης και αντιμετώπισης της δυσανεξίας στη γλουτένη. Οι ερευνητές, που εξέτασαν τους γενετικούς χάρτες περισσότερων από 9.400 ασθενών με κοιλιοκάκη, εντόπισαν κάποιες περιοχές του ανοσοποιητικού συστήματος που παρουσίαζαν διαταραχή οδηγώντας στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης νόσου, ενώ επιπλέον βρήκαν σημαντικές ενδείξεις ότι κάποια γονίδια που συνδέονται με την κοιλιοκάκη ενδέχεται να συνδέονται και με άλλες συνήθεις χρόνιες ανοσολογικές νόσους, όπως το διαβήτη τύπου 1 και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όπως αναφέρει ο Καθηγητής David van Heel από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή Barts and The London, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι πολλοί από τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κοιλιοκάκης δρουν αλλάζοντας την ποσότητα των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργούνται από τα κύτταρα. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανάπτυξη κοιλιοκάκης οφείλεται σε εκατοντάδες γενετικούς παράγοντες κινδύνου, εκ των οποίων επί του παρόντος γνωρίζουμε περίπου τους μισούς», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Genetics. Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από μια παθολογική ανοσολογική απόκριση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, καθώς και σε πολλά φάρμακα και βιταμίνες. Η νόσος καταστρέφει τις δομές στην επένδυση του λεπτού εντέρου που ονομάζονται λάχνες και βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναιμία, κακή υγεία των οστών, κόπωση και απώλεια βάρους. Επί του παρόντος, η νόσος είναι ανίατη και η μόνη θεραπεία είναι η εφ' όρου ζωής διατροφή χωρίς πρόσληψη γλουτένης.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/576715_3657533567227_1541270999_3062512_1924430551_n.jpg