Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κοιλιοκάκη: Τρώγοντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Σετ Δράση 
Κοιλιοκάκη: Τρώγοντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη
Η κοιλιοκάκη είναι ένα πρόβλημα που μερικοί άνθρωποι έχουν με τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρέθηκαν σε τρόφιμα όπως το ψωμί κροτίδες, και τα ζυμαρικά. Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη νόσο τρώει γλουτένη, το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού ( ανοσοποιητικό σύστημα ) επιτίθεται στην γλουτένη και βλάπτει το λεπτό έντερο.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να περιλαμβάνει αέριο, φούσκωμα , διάρροιααπώλεια βάρους , κόπωση , αδυναμία, και εμετό . Σκαμπό μπορεί να είναι ογκώδεις, χαλαρά, και πιο συχνές. Η βλάβη στο έντερο επίσης καθιστά δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τις βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή οστεοπόρωση ή και τα δύο.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για το πώς να τρώνε ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, αποφεύγεται η μακροχρόνια προβλήματα, και εξακολουθούν να πάρει την διατροφή που χρειάζεστε.
Βασικά σημεία
  • Κοιλιοκάκης μπορεί να είναι δύσκολο για σας να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Τρώγοντας μια ποικιλία υγιεινών τροφών που δεν έχουν γλουτένη μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε σας βάρος και να μείνει ισχυρή.
  • Η κύρια θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι να αποφύγετε να τρώτε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα γλουτένης, είναι επιβλαβής και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους.
  • Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει ακόμα να αποφεύγονται εντελώς γλουτένη για την πρόληψη των ζημιών στα έντερα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.
  • Μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφύγουν το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν αρχίζουν για πρώτη φορά θεραπεία.Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν αργά πίσω τα γαλακτοκομικά τρόφιμα στη διατροφή τους, καθώς το έντερο θεραπεύεται.Αλλά θα πρέπει ακόμα να αποφεύγουν τα τρόφιμα με γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά μετά από γλουτένη τρώγοντας το σχέδιο για την κοιλιοκάκη, μιλήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Read the rest of this entry »
Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου είναι η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη. Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε τι είναι αυτό το σηματάκι που απεικονίζει μια δέσμη δημητριακών και υπάρχει συχνά στα περισσότερα τρόφιμα; Σημαίνει Χωρίς Γλουτένη και βοηθάει όσους έχουν κοιλιοκάκη να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Η σήμανση αυτή θεσπίστηκε μετά από εντολή της Ε.Ε. αφού αυτοί που υποφέρουν από κοιλιοκάκη δεν είναι λίγοι: περίπου 1 εως 10 στους 100 στις ανεπτυγμένες κοινωνίες! (Εκεί δηλαδή που καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σιταριού.) Κοιλιοκάκη είναι η πολύ έντονη δυσανεξία του οργανισμού στην γλουτένη, δηλαδή όσοι υποφέρουν από αυτήν δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη. Η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και άλλα προβλήματα στο λεπτό έντερο.
Το να ζεις κάποιος με κοιλιοκάκη δεν είναι δραματικό. Μεταξύ μας? δεν χάνεις και τίποτα αν δεν καταναλώνεις γλουτένη! Είναι μια πρωτεΐνη με  πολύ μικρή θρεπτική αξία, που η βασική της χρησιμότητα είναι να κάνει την ζύμη ελαστική. Αν όμως έχεις δυσανεξία στην γλουτένη, πρέπει να έχεις παράλληλα και ικανότητες ντετέκτιβ, γιατί η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα με την μορφή σκόνης ή πρόσθετων. Πχ επιτρέπεται να τρως πατάτες αλλά όχι πατατάκια? Μπορείς να φας καλαμπόκι αλλά όχι κορν φλέικς, γιατί μπορεί να είναι παναρισμένα ή να περιέχουν ίχνος γλουτένης. Για να αποφύγεις τις σπαζοκεφαλιές βρες συνταγές που σου αρέσουν ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ και πρόσθεσε τες στο αγαπημένο σου συνταγολόγιο! Στην ιστοσελίδα bletsas.gr και στο κανάλι μου στο youtube μπορείς να βρεις δεκάδες νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη.
Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη πρέπει σε κάθε περίπτωση να διπλοτσεκάρετε όλα τα συστατικά που χρησιμοποιείται στις παραπάνω συνταγές.

KOIΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η κοιλιοκάκη κατά τη διάρκεια της κύησης θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου

Νέα Υόρκη: Μια γυναίκα που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη ενώ είναι έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο να γεννήσει πρόωρα και να αποκτήσει παιδί με πτωχή ανάπτυξη, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.

Η διάγνωση και η θεραπεία πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ιδιότυπη αυτοάνοση ασθένεια, η οποία πλήττει τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτήν και εμφανίζεται ως αντίδραση του οργανισμού στην πρωτεΐνη ‘γλουτένη’, που βρίσκεται στον καρπό πολλών δημητριακών, όπως του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και της βρώμης.
Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο έντερο των πασχόντων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμφανίζουν διάρροια, μετεωρισμό και πόνο στην κοιλία. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε απώλεια θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και για το λόγο αυτό οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ορεμπρο με επικεφαλής τον Δρ Τζόνας Λουντβιγκσον ανέλυσε στοιχεία από το Swedish National Board of Health and Welfare που αφορούσαν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 1973 και 2001 από γυναίκες χωρίς κοιλιοκάκη και 2.078 γεννήσεις από γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη την περίοδο 1964-2001. Εκ των γυναικών αυτών, 1.149 είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την απόκτηση παιδιού.
Συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς κοιλιοκάκη, εκείνες με αδιάγνωστη κοιλιοκάκη στην περίοδο του τοκετού είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με πτωχή ανάπτυξη στην εμβρυϊκή ηλικία. Επιπλέον είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τις υγιείς γυναίκες να αποκτήσουν παιδί με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.
Αντιθέτως, η διάγνωση της κοιλιοκάκης πριν τον τοκετό γενικά δεν σχετίστηκε με τα ανεπιθύμητα αυτά αποτελέσματα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
«Υποθέτουμε ότι μια γυναίκα αν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την εγκυμοσύνη θα υποβληθεί σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, η φλεγμονή στο λεπτό έντερο θα περιοριστεί σε ένα με δυο χρόνια. Πιθανόν έτσι οι συγκεκριμένες γυναίκες να μη υποφέρουν πια από δυσαπορρόφηση και να έχουν φυσιολογικές κυήσεις», σημειώνει ο Σουηδός ερευνητής.