Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Παγκόσμια μέρα κοιλιοκάκης 2012 και μπύρα!!

evdoba
14.05.2012, 20:22
Παγκόσμια μέρα κοιλιοκάκης είναι η 17η Μαίου.

Η εβδομάδα αυτή που διανύουμε, 14-20 Μαΐου, είναι εβδομάδα γνωστοποίησης για την Κοιλιοκάκη.

Η Κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου και τα άτομα που πάσχουν από αυτή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή ελεύθερη γλουτένης, ώστε να μην έχουν συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη νόσο της Κοιλιοκακής (δυσανεξία στη γλουτένη), παραμένουν αδιάγνωστοι, γιατί συνήθως ή δεν πηγαίνουν ποτέ στο γιατρό ή όταν πηγαίνουν διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι έχουν p.x. το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματα του οποίου μοιάζουν με αυτά της Κοιλιοκάκης. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που που διαφέρουν κατά πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και παραπλανούν διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, καθυστερώντας μια έγκαιρη διάγνωση. (symptoms (http://www.celiac.com/articles/1106/1/Celiac-Disease-Symptoms/Page1.html))
Για κάθε ασθενή διαγνωσμένο με το σύνδρομο της κοιλιοκάκης, υπάρχουν άλλοι 50 οι όποιοι παραμένουν αδιάγνωστοι.

Οι Συνταγές της παρέας ευαισθητοποιήθηκαν και ( www.sintagespareas.gr ) σε συνεργασία με το Hellenic Celiac Forum ( www.celiacforum.gr ) και με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη ( www.koiliokaki.com ), βοηθούν στην ενημέρωσή μας με άρθρα και συνταγές, ώστε να γίνει γνωστή η πάθηση αυτή και να γίνει κατανοητό ότι δεν απαιτείται αντικοινωνική συμπεριφορά από μια τέτοια διάγνωση.

Αυτό που αφορά η εβδομάδα αυτή στο beer.gr είναι ότι ένα από τα ποτά που είναι απαγορευτικά είναι η μπύρα μια και είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και άλλων δημητριακών που η κατανάλωσή τους είναι απαγορευτική για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Για την παραγωγή μπύρας χωρίς γλουτένη και ασφαλή για τα άτομα με κοιλιοκάκη, χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από όπου με ειδική επεξεργασία αφαιρείται η γλουτένη.
Στην παραγωγή μπύρας εκτός από πρώτη ύλη απαλλαγμένη από γλουτένη μπορούμε απλώς** να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη που φυσικώς δεν περιέχεται.
Δηλαδή παρασκευάζεται παγκοσμίους και από εταιρείες αλλά και από homebrewers σαν εσάς, αυτή η μπύρα από κεχρί, φαγόπυρο, ρύζι, σόργο ή καλαμπόκι.

Έτσι στην αγορά συναντάμε μπύρες από φαγόπυρο, ρύζι, καλαμπόκι και σόργο!
Υπάρχουν ακόμα και κιτ για παρασκευή μπύρας χωρίς γλουτένη στο διαδίκτυο.

Θα ήταν υπέροχο αν κάποιος έμπειρος ήδη hombrewer, θα αποφάσισε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παρασκευής μια τέτοιας μπύρας!! :up:


Yπάρχουν πολλές μπύρες χωρίς γλουτένη σε όλο τον κόσμο αλλά στη χώρα μας η τεράστια ποικιλία που υπάρχει διαθέσιμη προς το παρόν είναι η εξής:

Britain Ale χωρίς γλουτένη της St. Peter’s Brewery
http://i43.servimg.com/u/f43/12/03/06/48/th/st_pet10.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=202&u=12030648)

Daura (Estrella Damm)
http://i43.servimg.com/u/f43/12/03/06/48/th/estrel10.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=203&u=12030648)

Neumarkter Lammsbrau
http://i43.servimg.com/u/f43/12/03/06/48/th/lneuma10.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=204&u=12030648)

Riedenburger hirsebier
http://i43.servimg.com/u/f43/12/03/06/48/th/hirseb10.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=205&u=12030648)

Mongozo
http://i43.servimg.com/u/f43/12/03/06/48/th/mongoz10.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=201&u=12030648)

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μερέντα x.γ

υλικα
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 100γρ κουβερτούρα χ.γ
  • 150γρ βιτάμ
  • 2 κουτ σούπας άχνη (κοσκινισμένη)
  • 4 κουτ σούπας κακάο (κοσκινισμένο)ιον
  • 1 κούπα τριμμενο φουντουκι      

  •      
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτηρο σε μπεν μαρί.
  • Ανακατέβουμε το ζαχαρούχο με την άχνη και το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα...
  • Τέλος βάζουμε τα τριμμένα φουντούκια και το αδειάζουμε σε μπωλ.
  • Μόλις κρυώσει το βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου και μόλις πήξει είναι έτοιμο