Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

εμβόλιο που ονομάζεται NexVax2

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους
Το πειραματικό εμβόλιο που ονομάζεται NexVax2  έχει περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία – συμμετέχουν σε πρώτη φάση 100 εθελοντές. Οι κλινικές δοκιμές έρχονται ως συνέχεια επιτυχημένων πειραμάτων του εμβολίου σε ζώα, υποσχόμενες να βάλουν ένα τέλος στους κινδύνουςυγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Εάν όλα πάνε καλά το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία με τέσσερα χρόνια, αποτελώντας  την πρώτη «θεραπεία» για την κοιλιοκάκη.
Το ΝexVax2 δρα «επαναπρογραμματίζοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στο έντερο όταν γίνεται πρόσληψη γλουτένης μέσω της διατροφής. Περιέχει μικροσκοπικά τμήματα της πρωτεΐνης τα οποία είναι υπαίτια για την υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.
Με δεδομένο ότι τα τμήματα γλουτένης που περιέχονται στο εμβόλιο είναι τόσο μικρά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως «εχθρικά» με αποτέλεσμα να μην εξαπολύει επίθεση εναντίον τους. Τελικώς σταδιακά μαθαίνει να αποδέχεται την πρωτεΐνη ως αβλαβή.
Αύξηση των δόσεων για προσαρμογή του οργανισμού
Το NexVax2 θα χορηγείται σε διαδοχικές δόσεις και σταδιακά η ποσότητα γλουτένης που θα εισάγεται στο σώμα θα αυξάνεται. Ετσι ο οργανισμός θα συνηθίζει λίγο-λίγο στην εισαγωγή υψηλότερων ποσοτήτων γλουτένης με αποτέλεσμα όταν η πρωτεΐνη επανεισαχθεί στη διατροφή, να μην προκαλούνται προβλήματα.
Η αμερικανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο και η οποία ονομάζεται Immusant Inc. αναφέρει πως ελπίζει ότι το NexVax2 θα προσφέρει στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη τη δυνατότητα να μην στερούνται το ψωμί και όχι μόνο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μικρό ποσοστό πασχόντων από κοιλιοκάκη, το οποίο δεν ξεπερνά το 10%-15%, διαγιγνώσκεται με την πάθηση. Η πλειονότητα υποφέρει σιωπηλά. Ορισμένοι πάσχοντες ζουν με το πρόβλημά τους ως και επί μια 15ετία προτού λάβουν διάγνωση. Την ίδια στιγμή μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση τροφών με γλουτένη, τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίζουν σοβαρή διάρροια ή εμέτους που διαρκούν ακόμη και για αρκετές ημέρες.
Ισχυρή γενετική βάση
Η κοιλιοκάκη έχει ισχυρή γενετική βάση και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των πασχόντων φέρει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, γνωστό ως ΗLA-DQ2.
Οι επιστήμονες της Immusant ανέπτυξαν το εμβόλιο αφού πρώτα εντόπισαν ποια από τα 3.000 πρωτεϊνικά τμήματα που αποτελούν τη γλουτένη προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν σε τρία τμήματα της γλουτένης τα οποία φάνηκε ότι είναι υπεύθυνα για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις κοιλιοκάκης. Αυτά τα τρία τμήματα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του εμβολίου.



Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αγαπητά μέλη και συνεργάτες,
 
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, πραγματοποιείται πλέον στο νοσοκομείο "Η Αγία Σοφία", όπου η υπεύθυνη του προγράμματος για την Ελλάδα, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έχει μεταφερθεί ως Διευθύντρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος.

Εμείς με τη σειρά μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην κα Παπαδοπούλου και να της ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει.

Βαλσάμικο ξίδι ΤΟΠ χωρίς γλουτένη

Βραβείο για το Βαλσάμικο ξίδι ΤΟΠ χωρίς γλουτένη

Αγαπητά μελη και συνεργάτες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Βαλσάμικο ξίδι ΤΟΠ χωρίς γλουτένη, απέσπασε διεθνή τιμητική διάκριση από το International Taste & Quality Institute, καθώς τιμήθηκε με δύο Αστέρια Ανώτατης Γεύσης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ