Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι

Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι
Γλυκές απολαύσεις για όσους αποφεύγουν την γλουτένη
Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι
Φωτογραφία Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
2
εκτύπωση  


Υλικά (για 12-15 μπισκότα)

3 φλ. ζάχαρη άχνη
¾ φλ. κακάο, σε σκόνη, κοσκινισμένο
½ κ.γ. αλάτι, χοντρό
150 γρ. κουβερτούρα υγείας, 35%-40% κακάο, ψιλοκομμένη
1½ φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
ασπράδια από 4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε την κουβερτούρα, τα καρύδια και τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια μιας κουτάλας παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα και τα στρώνουμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους.

Τα καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Τα γυρίζουμε με τις κόλλες από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για περίπου 12-13 λεπτά ακόμη.

Αφήνουμε τα μπισκότα σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε φρέσκα σε ένα αεροστεγές σκεύος.

*Με την επιστημονική επιμέλεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής



Σχολιασμός διαιτολόγου
Η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται για άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Αποτελεί μια γλυκιά πρόταση, χωρίς χρήση κάποιου δημητριακού ή προϊόντος του (π.χ. αλεύρι). Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τόσο η κουβερτούρα όσο και το κακάο είναι απαραίτητο να αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι δεν εμπεριέχουν ίχνη γλουτένης, διότι μπορεί να συσκευάζονται σε μονάδα όπου υπάρχει και παράλληλη επεξεργασία προϊόντων δημητριακών με γλουτένη.

πικάντικο Χριστουγεννιάτικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)

Υλικά

Διαδικασία

Καθαρίζω τα μήλα (ή αν θέλω τα κρατάω με τη φλούδα) και τα κόβω σε μεγάλους κύβους. Τεμαχίζω το βούτυρο. Στο μπλέντερ ρίχνω το βούτυρο, τα μήλα, τους χουρμάδες και τη μισή ποσότητα από τις σταφίδες. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα κάνω λίγα-λίγα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, αλλά χωρίς να τα πολτοποιήσω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά. Προσθέτω στο μείγμα με το βούτυρο το 1/3 από τα αβγά κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα (μπορώ να τα έχω και χοντροκομμένα), το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Αυξομειώνω τις ποσότητες από τα καρυκεύματά μου όπως νομίζω. Ανακατεύω καλά το αλεύρι. Στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτω λίγο-λίγο κι εναλλάξ, δουλεύοντάς το παράλληλα, το αλεύρι και τα αβγά. Στο τέλος προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να πάνε παντού.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βουτυρώνω τον πάτο της. Στρώνω λαδόχαρτο και τη γεμίζω με το μείγμα για κέικ.

για το πασπάλισμα:

Σε ένα μπολάκι ενσωματώνω το κουκουνάρι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Πασπαλίζω το κέικ μου με τη σκόνη, να πάει παντού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 50'-60' μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει στο εσωτερικό του (το τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα). 
(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Georgie Socratous)

~δοκίμασέ το!~


αρωματικά μπισκότα Χωρίς Γλουτένη

Υλικά

  •  200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  100 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  1  πορτοκάλι, ξύσμα
  •  1  λεμόνι, ξύσμα
  •  300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  •  50 γρ. ρυζάλευρο
  •  1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • για το πασπάλισμα:
  •   άχνη ζάχαρη
  • Διαδικασία

    Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα και με το φτερό χτυπάω το βούτυτο με την άχνη, να αφρατέψει, για περίπου 5'. Ενσωματώνω το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Σταματάω το χτύπημα και ρίχνω λίγο-λίγο στο μείγμα τα δυο αλεύρια, καλά κοσκινισμένα. Ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα ωραίο κι εύπλαστο ζυμάρι. 
    Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί και το βουτυρώνω ελαφρώς. Στρώνω μέσα το ζυμάρι σε μέτριο πάχος, χαράζω με ένα μαχαιράκι ή με το εργαλείο που κόβω την πίτσα κομμάτια και με ένα πιρούνι πατάω τις άκρες, ώστε να θυμίζει βεντάλια ή τσάκιση από φόρεμα. Φυσικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω τετράγωνο ταψί και να δώσω στα μπισκότα μου ό,τι διακόσμηση θέλω με το πιρούνι. Τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία με το πιρούνι ώστε να ψηθεί καλύτερα και την αφήνω στο ψυγείο για 10' πριν την ψήσω, να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 20'-25' μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η ζύμη μου. 

    για το πασπάλισμα:

    Όσο είναι ζεστό το ζυμάρι, το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και την πατάω ελαφρώς με τα δάχτυλά μου να καθίσει στη ζύμη. Κόβω τα κομμάτια που σχημάτισα πριν το ψήσιμο (μοιάζουν με πιτσάκια) και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως. 
    (η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Georgie Socratous)

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εμβόλιο για τη δυσανεξία

Εμβόλιο για τη δυσανεξία

Ένα εμβόλιο το οποίο αποτρέπει την υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού σε ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού αναμένεται να επιτρέψει σε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από κοιλιοκάκη να ακολουθούν φυσιολογική διατροφή. Το επαναστατικό εμβόλιο θεραπεύει τη δυσανεξία στη γλουτένη, την κύρια αιτία της κοιλιοκάκης από την οποία πάσχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 1% του πληθυσμού.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο Ερευνών για κοιλιακή

Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο Ερευνών για κοιλιακή

Το Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο Ερευνών για κοιλιακή ιδρύθηκε για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, παρέχοντας θεραπεία, υποστήριξη και διατροφικών πληροφοριών στους ασθενείς και τις οικογένειές τους (βλ. γεγονότα σχετικά με Κοιλιοκάκη ). Το κέντρο είναι μέρος του Πανεπιστημίου του Maryland School of Medicine Department of Pediatrics. Το κέντρο είναι επίσης χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές από το κοιλιακό κοινότητα και το κοινό.
Το Κέντρο έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας της νόσου μέσω της βασικής επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Η κατανόηση της αιτίας και την επικράτηση της κοιλιοκάκης είναι ένας πρωταρχικός στόχος.
Το Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο Έρευνας κοιλιακή έχει ξεκινήσει ένα πενταετές, πολυκεντρική μελέτη ελέγχου του αίματος για να καθοριστεί η επικράτηση αυτής της κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην μελέτη. Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι όσο το 1 στα 150 Αμερικανούς έχει κοιλιοκάκη.


http://www.umm.edu/celiac/index.htm#ixzz2CEAaIp62

Ο Δρ Fasano: Διαφορετικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην Κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη

Ο Δρ Fasano: Διαφορετικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην Κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη

Από  , About.com Οδηγός 14 Μαρτίου 2011Bio μου
  • Ευαισθησία στη γλουτένη αποτελεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από κοιλιοκάκη , και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (επίσης γνωστή ως δυσανεξία στη γλουτένη), δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει κοιλιοκάκη, λέει κορυφή κοιλιοκάκη ερευνητής Δρ Alessio Fasano.
    Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια πραγματική κατάσταση, και αυτό πλήττει ενδεχομένως περισσότερα του ενός από κάθε 20 ανθρώπους, ο Δρ Fasano μου είπε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο για την Έρευνα Κοιλιοκάκη δημοσίευσε ένα έγγραφο που αποδεικνύει την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη ."Μιλάμε για 20 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω», λέει.«Αυτό δίνει κάποια λογική λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται με τα συμπτώματα που έχετε."
    Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν συγκεκριμένη βλάβη στο έντερο τους που προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη στη διατροφή τους. Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη δεν έχουν αυτή τη ζημιά, αν και κάνουν φλεγμονή εμπειρία από γλουτένη, Δρ Fasano λέει.
    Η διαφορά μεταξύ των δύο προϋποθέσεις πηγάζει από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη.
    Στην ευαισθησία στη γλουτένη, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα - πρώτη γραμμή του σώματος της άμυνας κατά των εισβολέων - ανταποκρίνεται στην κατάποση γλουτένη με την καταπολέμηση της γλουτένης άμεσα, δημιουργώντας φλεγμονή τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από το πεπτικό σύστημα, ο Δρ Fasano λέει.Εν τω μεταξύ, σε κοιλιοκάκη, τόσο το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα - μια πιο προηγμένη, εκλεπτυσμένη μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος - να συμμετέχουν στον αγώνα, λέει. Παρεξηγήσεις μεταξύ προσαρμοστική κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να οδηγήσει αυτά τα κύτταρα για να πολεμήσει τους δικούς του ιστούς του σώματος, δημιουργώντας την ατροφία των λαχνών δει στην κοιλιοκάκη.
    Μερικοί άνθρωποι που προσδιορίζονται ως ευαισθησία στη γλουτένη στο Πανεπιστήμιο του Maryland της μελέτης έδειξαν κάποια βλάβη του εντέρου. Ωστόσο, η ζημιά έχει διαφορετικές βιοδείκτες από εκείνες που παρατηρούνται σε κοιλιοκάκη, και είναι πολύ πιθανό ότι οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη θα μπορούσε ενδεχομένως να διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, Δρ Fasano λέει.
    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη και γλουτένη ευαισθησία εμπειρία σχεδόν πανομοιότυπα συμπτώματα, όπως διάρροια, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, πόνος στις αρθρώσεις, κατάθλιψη, ομίχλη εγκεφάλου και ημικρανίες, λέει ο Δρ Fasano.
    Μόνο εκείνα τα άτομα με την προσαρμοστική άνοση απόκριση του συστήματος με μοναδικό κοιλιοκάκη είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη εντερικής λεμφωμάτων και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με κοιλιοκάκη, όπως οστεοπόρωση , λέει. Ωστόσο, η ευαισθησία στη γλουτένη εμφανίζεται να παίζει ένα ρόλο στο 20% ή περισσότερο των ασθενών με αυτισμό και σχιζοφρένεια, λέει.
    Ο Δρ Fasano λέει ότι για πρώτη φορά ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση της δυνατότητας ευαισθησία στη γλουτένη κατά τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια. Πριν από τότε, λέει, θα πει στους ανθρώπους που βρέθηκαν αρνητικά για την κοιλιοκάκη γλουτένη ότι δεν θα μπορούσε να είναι το πρόβλημά τους, ακόμη και αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν πεπεισμένοι ότι η γλουτένη προκαλεί τα συμπτώματά τους.«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε κατακλυστεί με τους ανθρώπους που έρχονται στην κλινική νομίζοντας ότι έχουν κοιλιοκάκη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κάνει», λέει. "Τι κάνει αυτό το χαρτί είναι να δώσει κάποια απόδειξη σε μοριακό επίπεδο ότι υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη."
    Ο Δρ Fasano λέει ότι η έρευνα σχετικά με ευαισθησία στη γλουτένη είναι σε νηπιακή ηλικία του, καθώς και ότι οι περισσότερες μελέτες που απαιτούνται για την περαιτέρω καθηλώσουν την κατάσταση και να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη νωρίς.
    Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland εντοπίστηκαν βιοδείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ευαισθησία στη γλουτένη. Ωστόσο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ενδοσκοπήσεις με βιοψίες εντέρου για τη συλλογή αυτών των βιοδεικτών, που δεν είναι ένας πρακτικός τρόπος για τη διάγνωση ευαισθησία στη γλουτένη σε 6% του πληθυσμού, λέει ο Δρ Fasano.
    Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία εξετάσεις αίματος που μπορούν εύκολα να ελέγξουν την ευαισθησία στη γλουτένη. Ο Δρ Fasano λέει ότι αναμένει οι δοκιμές αυτές θα είναι διαθέσιμες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Τίτλοι
  • Φόρουμ
  • RSS
Συνέχεια μου για:
  • Facebook
  • ΚελάδΩστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια πραγματική κατάσταση, και αυτό πλήττει ενδεχομένως περισσότερα του ενός από κάθε 20 ανθρώπους, ο Δρ Fasano μου είπε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Maryland Κέντρο για την Έρευνα Κοιλιοκάκη δημοσίευσε ένα έγγραφο που αποδεικνύει την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη .Ευαισθησία στη γλουτένη αποτελεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από κοιλιοκάκη , και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (επίσης γνωστή ως δυσανεξία στη γλουτένη), δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει κοιλιοκάκη, λέει κορυφή κοιλιοκάκη ερευνητής Δρ Alessio Fasano.