Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Μία γρήγορη συνταγή χωρίς γλουτένη
Η Μάιλι Σάιρους και η Κιμ Καρντάσιανανακοίνωσαν πρόσφατα στο twitter ότιέκοψαν τη γλουτένηακολουθώντας τοπαράδειγμα της Lady Gaga και αμέτρητωνακόμη σταρΤελικά, η δίαιτα χωρίς γλουτένηείναι η νέα Άτκινς ή όχι; Από τη ΜυρτώΜήτσιου
Από τη Βικτόρια Μπέκαμ και τον Ράσελ Κρόοουμέχρι τη Ρέιτσελ Βάις και την Γκουίνεθ Πάλτροουφαίνεται ότι δεν υπάρχει celebrity που να μην έχειδοκιμάσει τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Για όλουςμας η σύνδεση φαίνεται λογικήκόβεις τη γλουτένηκαι χάνεις κιλάΜόνο που τελικά δεν είναι τόσοαπλό.
Τι είναι η γλουτένη
Πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεταιστη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατάσυνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών,δημητριακώνζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφήςΩστόσο υπάρχουν και σιτηρά που δεν την περιέχουν,όπως το ρύζιτο καλαμπόκι και το κεχρί.
Ποιους βλάπτει
Σε φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη διασπάται στο λεπτό έντερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ένα ποσοστόωστόσοπερίπου το 6% παρουσιάζει ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία εκφράζεται με πεπτικά προβλήματαδιάρροιες,έλλειψη ενέργειας και κόπωση κάθε φορά που καταναλώνει τροφές που την περιέχουν.
Κυρίως όμως η γλουτένη βλάπτει όσους πάσχουνχωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν, από κοιλιοκάκηέναν στους δέκαΑμερικανούς δηλαδήΠρόκειται για ένα κληρονομικόαυτοάνοσο νόσημα που σε συνδυασμό με την κατανάλωσηγλουτένης προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση τωνθρεπτικών συστατικώνβιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμόΟι ενδείξεις για την εμφάνιση κοιλιοκάκης είναιγαστρεντερικές διαταραχέςπαλινδρόμησηφούσκωμακοιλιακό άλγος ή κράμπες, ενώ λόγω της μειωμένης απορρόφησηςτων βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των θρεπτικών συστατικών μακροπρόθεσμα παρατηρούνται αναιμίαοστεοπενία καιοστεοπόρωση καθώς και νευρικές ή ορμονικές διαταραχές. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις καιγαστροσκόπηση από έμπειρο γιατρό και η θεραπεία της δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή επεμβάσεις. Τα άτομα με τηγενετική αυτή προδιάθεση πρέπει να αποβάλλουν δια βίου τη γλουτένη από το διαιτολόγιό τους.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γρμ αλευρι που φουσκωνει μονο του
1 βιταμ
1 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρι γαλα
5 αυγα

ΓΕΜΙΣΗ
4 μηλα
2 κουταλιες κακαο ιον
1 κουτ.γλ.αχνη χ.γ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
χτυπαμε το βουτηρο με την ζαχαρη καλα και μετα προσθετουμε ενα-ενα τα αυγα.Οταν αφρατεψουν ριχνουμε το αλευρι και το γαλα και τα χτυπαμε ολα μαζι.Σε ενα μπολ μικρο τριβουμε τα μηλα κα τα ανακατευουμε με το κακαο και την αχνη.βαζουμε το μισο μιγμα του κεικ σε μια καλα βουτηρωμενη και αλευρωμενη φορμα και προσθετουμε τα μηλα.Μετα ριχνουμε και το υπολοιπο μιγμα στην φορμα και ψηνουμε στους 180 περιπου για μια ωρα.Τελος μολις το βγαλουμε απο τον φουρνο το σκεπαζουμε με μια πετσετα ,να μπορει να βγει ευκολα απο την φορμα και πασπαλιζουμε με αχνη!!