ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Η Μάιλι Σάιρους και η Κιμ Καρντάσιανανακοίνωσαν πρόσφατα στο twitter ότιέκοψαν τη γλουτένη, ακολουθώντας τοπαράδειγμα της Lady Gaga και αμέτρητωνακόμη σταρ. Τελικά, η δίαιτα χωρίς γλουτένηείναι η νέα Άτκινς ή όχι; Από τη ΜυρτώΜήτσιου
Από τη Βικτόρια Μπέκαμ και τον Ράσελ Κρόοουμέχρι τη Ρέιτσελ Βάις και την Γκουίνεθ Πάλτροουφαίνεται ότι δεν υπάρχει celebrity που να μην έχειδοκιμάσει τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Για όλουςμας η σύνδεση φαίνεται λογική: κόβεις τη γλουτένηκαι χάνεις κιλά. Μόνο που τελικά δεν είναι τόσοαπλό.
Τι είναι η γλουτένη
Πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεταιστη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατάσυνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών,δημητριακών, ζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν και σιτηρά που δεν την περιέχουν,όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το κεχρί.
Ποιους βλάπτει
Σε φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη διασπάται στο λεπτό έντερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ένα ποσοστόωστόσο, περίπου το 6% παρουσιάζει ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία εκφράζεται με πεπτικά προβλήματα, διάρροιες,έλλειψη ενέργειας και κόπωση κάθε φορά που καταναλώνει τροφές που την περιέχουν.
Κυρίως όμως η γλουτένη βλάπτει όσους πάσχουν, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν, από κοιλιοκάκη, έναν στους δέκαΑμερικανούς δηλαδή. Πρόκειται για ένα κληρονομικό, αυτοάνοσο νόσημα που σε συνδυασμό με την κατανάλωσηγλουτένης προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση τωνθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Οι ενδείξεις για την εμφάνιση κοιλιοκάκης είναιγαστρεντερικές διαταραχές, παλινδρόμηση, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ενώ λόγω της μειωμένης απορρόφησηςτων βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των θρεπτικών συστατικών μακροπρόθεσμα παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία καιοστεοπόρωση καθώς και νευρικές ή ορμονικές διαταραχές. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις καιγαστροσκόπηση από έμπειρο γιατρό και η θεραπεία της δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή επεμβάσεις. Τα άτομα με τηγενετική αυτή προδιάθεση πρέπει να αποβάλλουν δια βίου τη γλουτένη από το διαιτολόγιό τους.
Από τη Βικτόρια Μπέκαμ και τον Ράσελ Κρόοουμέχρι τη Ρέιτσελ Βάις και την Γκουίνεθ Πάλτροουφαίνεται ότι δεν υπάρχει celebrity που να μην έχειδοκιμάσει τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Για όλουςμας η σύνδεση φαίνεται λογική: κόβεις τη γλουτένηκαι χάνεις κιλά. Μόνο που τελικά δεν είναι τόσοαπλό.
Τι είναι η γλουτένη
Πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεταιστη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατάσυνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών,δημητριακών, ζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν και σιτηρά που δεν την περιέχουν,όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το κεχρί.
Ποιους βλάπτει
Σε φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη διασπάται στο λεπτό έντερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ένα ποσοστόωστόσο, περίπου το 6% παρουσιάζει ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία εκφράζεται με πεπτικά προβλήματα, διάρροιες,έλλειψη ενέργειας και κόπωση κάθε φορά που καταναλώνει τροφές που την περιέχουν.
Κυρίως όμως η γλουτένη βλάπτει όσους πάσχουν, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν, από κοιλιοκάκη, έναν στους δέκαΑμερικανούς δηλαδή. Πρόκειται για ένα κληρονομικό, αυτοάνοσο νόσημα που σε συνδυασμό με την κατανάλωσηγλουτένης προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση τωνθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Οι ενδείξεις για την εμφάνιση κοιλιοκάκης είναιγαστρεντερικές διαταραχές, παλινδρόμηση, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ενώ λόγω της μειωμένης απορρόφησηςτων βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των θρεπτικών συστατικών μακροπρόθεσμα παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία καιοστεοπόρωση καθώς και νευρικές ή ορμονικές διαταραχές. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις καιγαστροσκόπηση από έμπειρο γιατρό και η θεραπεία της δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή επεμβάσεις. Τα άτομα με τηγενετική αυτή προδιάθεση πρέπει να αποβάλλουν δια βίου τη γλουτένη από το διαιτολόγιό τους.