Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

χυμοι και ιδιοτητες



Kαι μέσα τους κρυμμένα πολύτιμα συστατικά τα οποία τα έχουμε ανάγκη και τα χρειάζεται ο οργανισμός μας για την σωστή του λειτουργία.

1. Χυμός μήλου:
Ένα ποτήρι χυμός μήλου περιέχει το 1/3 της βιταμίνης C που περιέχεται σε αντίστοιχη ποσότητα χυμού πορτοκαλιού, όμως περιέχει περισσότερο κάλιο από μισή μπανάνα, το κάλιο δε είναι σημαντικό στοιχείο για τον άνθρωπο, αφού ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει από καρδιοπάθειες. Οι υδατάνθρακες που δίνει, δηλαδή η φρουκτόζη, είναι βραδείας καύσεως και χαρίζουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πιο ήπιος για το στομάχι σε σχέση με το χυμό




των εσπεριδοειδών. Χρειάζεται όμως προσοχή στην υπερ-κατανάλωση, γιατί ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα δυσπεψίας, σε όσους αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με το στομάχι τους.
- για την καρδιά μας, για το συκώτι, για να ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου και να βοηθά στην χώνεψη των πρωτεϊνών των τροφών, για να μεγιστοποιεί την αντοχή μας στις μολύνσεις, για να επιταχύνει την ανάρρωση, να ρίχνει τον πυρετό, να θεραπεύει την γρίπη, την ιγμορίτιδα, τον βήχα, την ατονία, για την ουρική αρθρίτιδα, για την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού, για την υγεία του δέρματός μας.



2. Χυμός ροδιού:


η πιο ισχυρή μας ασπίδα για όλο μας τον οργανισμό, για την αύξηση της παραγωγής του αίματος, για τον πυρετό, για τον μεταβολισμό της LDL-χολήστερόλης, για τα αγγεία μας, για την καρδιά μας, ακόμα και για την πρωινή ναυτία των εγκύων, πολύτιμο για τα παιδίά.
3. Χυμός πορτοκαλιού:




Χρήσιμος για όλους τους ανθρώπους. Είναι ο πιο δημοφιλής χυμός, έχει εξαιρετική γεύση και είναι πλούσιος σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη C (ένα ποτήρι περιέχει διπλάσια ποσότητα από την απαιτούμενη ημερήσια) και φυλλικό οξύ, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.
- για τις αρθρίτιδες, ασπίδα για την αναιμία, για να θεραπεύσουμε την αναιμία, για να δυναμώσουμε και να προστατεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γιατί κάθε μέρα έρχονται στο φως έρευνες που υποστηρίζουν ότι μειώνει την χολήστερίνη, ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, ότι προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.



4. Χυμός λεμονιού:


για το ανοσοποιητικό μας, για να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα, τη γρίπη, τον πυρετό και τις λοιμώξεις, είναι διουρητικό, καθυστερεί την γήρανση, καταπολεμά και προλαμβάνει τον καρκίνο.



5. Χυμός ντομάτας:


Είναι ο αγαπημένος χυμός όσων θέλουν να διατηρήσουν λεπτή σιλουέτα και καλή σωματική υγεία. Ο χυμός αυτός είναι φτωχός σε θερμίδες, ένα (1)ποτήρι έχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού (δίνει 50 θερμίδες στα 250 γραμμάρια δηλαδή 1 ποτήρι χυμός ντομάτας). Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ένα δε ποτήρι περιέχει τη μισή ποσότητα από τις ημερήσιες ανάγκες μας στη βιταμίνη. Οι ντομάτες, όπως και ο χυμός τους είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, είναι δε ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και βοηθάει τον οργανισμό γιατί εξουδετερώνει τις νοσηρές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον μεταβολισμό. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και στους άνδρες μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Χρειάζεται προσοχή στις εμπορικές συσκευασίες γιατί περιέχουν πολύ αλάτι. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε χυμό φρέσκιας ντομάτας, χωρίς αλάτι.
- για τα τριχοειδή αγγεία, για την παχυσαρκία, για την υγεία του δέρματος μας, για την βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου, γιατί καθυστερεί την γήρανση.



6. Χυμός ανανά:


Τον προτιμούν όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την εξωτική γεύση με την τόνωση του οργανισμού, ιδίως αν αντιμετωπίζουν και πεπτικά προβλήματα, όπως χώνεψης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανανάς έχει αποδειχτεί ότι περιέχει ένα ειδικό ένζυμο, που βοηθάει στη χώνεψη των πρωτεϊνών. Επίσης, ο ανανάς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, γι’ αυτό χαρίζει επιπλέον ενέργεια σε όσους αθλούνται και γενικά κοπιάζουν. Σε κάθε 100 γραμ. φυσικού χυμού ανανά περιέχονται 11mg βιταμίνης C.
- για την δυσπεψία, για τις εντερικές διαταραχές, για τις διουρητικές του ιδιότητες, για την προστασία της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος, για την διατήρηση του ιδανικού μας βάρους.

7. Χυμός γκρέιπ-φρουτ:

για την μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, για την καταπολέμηση της ουλίτιδας, για την τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού, για το στρες και την νευρική εξάντληση, για την κυτταρίτιδα, για την παχυσαρκία, για την μείωση της ινσουλίνης στο αίμα, για να βοηθήσει στην θεραπεία του έλκους του στομάχου, για την προστασία των κυττάρων μας και του DNA από τις ελεύθερες ρίζες.

Ένα φρούτο που ο χυμός του έχει υπέροχη δροσιστική γεύση και βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επίσης χαρίζει επιπλέον ενέργεια και αισθηση δύναμης και δροσιάς κατά τις ημέρες του καύσωνα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ για όσα άτομα παίρνουν φάρμακα: ενημερώστε τον γιατρό σας σε περίπτωση που καταναλώνετε πολύ συχνά γκρέιπ-φρουτ, γιατί ενδέχεται κάποιες ουσίες του να αλληλεπιδρούν με κάποια φάρμακα

8. Χυμός καρότων:

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε β-καροτίνια. Ένα (1) ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη ποσότητα β-καροτινίων από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα β- καροτίνια προστατεύουν την καρδιά γιατί παρεμβαίνουν θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό μας. Επίσης περιέχει καιβιταμίνη C που είναι πολύ σημαντική στην άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων και στην πρόληψη του καρκίνου.



9. Χυμός μούρων:

Δεν περιέχει πολύ ζάχαρη στη φυσική του μορφή και είναι αρκετά οξύς, γι’ αυτό συνήθως προστίθεται ζάχαρη. Ο χυμός των μούρων βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, ιδιαίτερα μειώνει σημαντικά τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες. Όταν κάποιος, μόλις αντιληφθεί τα πρώτα σημάδια ουρολοίμωξης, πιει ένα ποτήρι χυμού μούρων βοηθάει πολύ, γιατί καταπολεμούνται τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση. Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Cκαι ένα ποτήρι χυμός μούρων καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C.


10. Χυμός μάνγκο:

Ένα εξωτικό φρούτο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό, όπως και ο χυμός του. Ένας χυμός μάνγκο περιέχει πολύτιμα συστατικά για τις παθήσεις των ματιών και του δέρματος, όπως και κατά του καρκίνου. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση του γήρατος και διατηρούν όμορφη την επιδερμίδα.Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τις ρυτίδες, ενώ επιπλέον τα β-καροτίνια που περιέχει συμβάλουν στην καλή υγεία των ματιών και των πνευμόνων. Ο ιδανικότερος τρόπος για να τον απολαύσει κανείς είναι σε συνδυασμό με τριμμένο καρότο, που περιέχει τα ίδια συστατικά.

11. Χυμός σταφυλιών:

Ο χυμός σταφυλιών είναι πλούσιος σε φλαβονοειδείς ουσίες που έχουν προστατευτικό ρόλο για την καρδιά και βοηθούν στην πρόληψη θρομβωτικών φαινόμενων, που μπορεί να είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι χυμοί των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας. Μπορούν να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ιδιαίτερα τις ζεστές εποχές του χρόνου, που ο ήλιος καίει και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται, είναι προτιμότερο εκτός από το νερό, αντί να καταναλώνονται βιομηχανικά ποτά να προτιμώνται φρέσκοι χυμοί!!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Γλουτένη – Ο κρυφός δολοφόνος [1]

Γλουτένη – Ο κρυφός δολοφόνος [1]

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 18, 2012

Γράφει ο Δημήτρης Μ.

Κατά την δεκαετία του ’20 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι ζώα που θρέφονταν με άσπρο αλεύρι, ανέπτυξαν σοβαρές νευρολογικές ασθένειες και πέθαναν. Το παράξενο είναι ότι για να λυθεί το πρόβλημα, αντί της απαγόρευσης δόθηκαν οδηγίες να εμπλουτισθεί το άσπρο αλεύρι με σίδηρο και λίγες βιταμίνες. Φευ όμως, το αποτέλεσμα ήταν «διαβήτης», «καρδιακές νόσοι» και «καρκίνος» για εκατομμύρια ανθρώπων. [1]

Υπεύθυνη για την δυσανεξία και τις προσκληθείσες αρρώστιες είναι η γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία, όσον αφορά τα άλευρα, ενυπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και καμούτ, και σε μικρή ποσότητα στην βρώμη και στο ντίνγκελ. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα. [2]

Περίπου το 10% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στην γλουτένη, ενώ περίπου στο 1% είναισοβαρής μορφής και ονομάζεται κοιλιοκάκη (στα αγγλικά: celiac sprue ή celiac disease) ή εντεροπάθεια εκ γλουτένης (στα αγγλικά: gluten enteropathy). Αυτά τα άτομα όταν καταναλώσουν γλουτένη αντιδρούν υπερβολικά με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. [2]

 

Σε ένα άρθρο του αγγλικού ιατρικού περιοδικού New England Journal of Medicine, γίνεται αναφορά για 35 αρρώστιες που μπορεί να προκληθούν τρώγοντας γλουτένη. Μερικά από τα συμπτώματα είναι: αρθρίτιδα, ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), κατάθλιψη, άγχος, σπαστική κολίτιδα, λύκος, συχνοί πονοκέφαλοι, εξάντληση, έκζεμα, αποσυντονισμός μυών, οστεοπόρωση, εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερανάπτυξη μυκήτων, φλεγμονές οργάνων, απώλεια-αύξηση βάρους, και υποσιτισμός. [1]

 

Η ευαισθησία στην γλουτένη αυξάνει τις πιθανότητες για αρρώστιες: διαβήτη τύπου 1, παχυσαρκία, γαστρο-εντερικούς καρκίνους, εγκεφαλικές διαταραχές, αυτισμό και θυρεοειδή. [1]

 

Η γλουτένη προστίθεται επίτηδες σε μερικά προϊόντα επειδή αυξάνει τα σήματα της πείνας για να μας κάνει να φάμε περισσότερο από το προϊόν, αυξάνοντας την ορμόνη ghrelin στην πεπτική οδό μεγαλώνει η αίσθηση της πείνας – κάνοντάς μας να ποθούμε περισσότερο από αυτό το προϊόν. Η γλουτένη επίσης παρεμβάλλεται με την ορμόνη λεπτίνη, η οποία λέει στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε και μας κάνει να σταματήσουμε. Η ορμόνη λεπτίνη επίσης ομαλοποιεί τις αισθήσεις πόνου στην σπονδυλική στήλη. [1]

 

  • Ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί φλεγμονές που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος προξενώντας μια αυτό-άνοσο αντίδραση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα καταλήγει να επιτίθεται στο σώμα.

  • Σε αντίδραση στις φλεγμονές αυξάνονται οι αντιδρώσες πρωτεΐνες C (C-reactive), με συνέπεια την απογείωση της χοληστερόλης και τα αποθέματα ασβεστίου να σκληραίνουν τις αρτηρίες και να αυξάνουν την πίεση του αίματος.

  • Η ζάχαρη από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα καρκινικά κύτταρα. Όμως έχει μελετηθεί και βρέθηκε ότι η γλουτένη και το αμινο-οξύ γλουταμίνης παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.

  • Η γλουτένη είναι μια επικίνδυνη νευροτοξίνη (excitotoxin), η οποία διαταράσσει και σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα, τα οποία όπως το αμινο-οξύ glutamate (πρόσθετο MSG-MonoSodium Glutamate), επιταχύνει, ενεργοποιεί, ερεθίζει και βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε μία μελέτη του 2006 πάρθηκαν 131 παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), τους αφαιρέθηκε η γλουτένη από την διατροφή τους και αναφέρθηκε ότι όλα τα παιδιά (131) είχαν σημαντικές βελτιώσεις.

  • Η γλουτένη μπορεί να αναλυθεί σε παράξενες πρωτεΐνες που μοιάζουν πολύ με ψυχεδελικά φάρμακα. Αυτές οι πρωτεΐνες-σαν-όπιο ονομάζονται γλουτεομορφίνες (Αυτισμός, Διαταραχή Μανιοκατάθλιψης).

  • Με την γλουτένη, οι υποδοχείς (receptors) του N Methyl D Aspartate προξενούν στα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού να γίνονται πολύ ευαίσθητα για να τα ακουμπήσεις. Η λεπτίνη στον νωτιαίο μυελό εξισορροπεί την αίσθηση του πόνου και η γλουτένη παρεμβαίνει σ’ αυτήν την διαδικασία (Ινομυαλγία).

  • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όταν επέβαλε σε κάποιο κόσμο «παλαιολιθική» δίαιτα, έπεσε η πίεσή τους μαζί με το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα τους. Η καλή χοληστερόλη ανέβηκε και η κακή κατέβηκε – σε μόλις 10 ημέρες!

  • Η ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί την απώλεια των βιταμινών που διαλύουν το λίπος μας, όπως η D και η K.

  • Η γλουτένη έχει συνδεθεί τώρα με τα προβλήματα της οστικής μάζας (Οστεοπόρωση). [1]

 

Η γλουτένη επηρεάζει αρνητικά τον καθένα μας, μερικά συμπτώματα είναι πολύ εμφανή τώρα, αλλά τα περισσότερα είναι υπο-κλινικά και θα εμφανιστούν μετά από χρόνια. Όταν εκδηλωθεί τελικά η αρρώστια, η σύνδεσή της με την γλουτένη θα παραβλεφθεί ή δεν θα είναι αποδεχτή. Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια επιλογή ζωής για την υγεία του σώματος και του νου. Εάν την επιλέξουμε για τους προφανείς λόγους υγείας, αποφεύγουμε σκοπίμως τα προβλήματα τώρα και στο μέλλον. [1]

 

Εκτός από τα άλευρα που αναφέρθηκαν παραπάνω (όπως επίσης και υπό μορφή προσθέτων αν υπάρχουν στα συσκευασμένα τρόφιμα), άλλες τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι: [3]

  • Ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος με δημητριακά ή γιαούρτια με φρούτα ή δημητριακά.

  • Ορισμένα είδη αλλαντικών, π.χ. λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες κρέατος, μίγμα τα κρέατος, ορισμένα είδη τυριών (ροκφόρ, blue cheece, τυριά υπό μορφή κρέμας).

  • Μαγιονέζα εμπορίου, σάλτσες ντρέσινγκ για σαλάτες, κρέμες όχι φτιαγμένες από γάλα, μουστάρδες.

  • Φρούτα σε κονσέρβα.

  • Ορισμένα λαχανικά σε κονσέρβα π.χ. μανιτάρια με κρέμα, φασόλια με σάλτσα, λαχανικά με σάλτσα τυριού ή κατεψυγμένα με συντηρητικά.

  • Όσπρια σε κονσέρβα.

  • Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα προϊόντα τους, πχ ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια.

  • Κέϊκς, μπισκότα, γλυκά με φύλλο και όλα όσα περιέχουν αλεύρι.

  • Σούπες με ζυμαρικά ή αλεύρι, σούπες του εμπορίου.

  • Ορισμένοι χυμοί ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, μπύρα, βύνη και ποτά από βύνη.

  • Ξηροί καρποί σε κονσέρβα ή καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι.

  • Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και ορισμένα φάρμακα.

 

Σχετικά με τα προϊόντα που φέρουν την σήμανση «χωρίς γλουτένη», ο ΕΦΕΤ απάντησε σε σχετικό ερώτημα: [4]

…«Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α σημείο iii της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των ακόλουθων τροφίμων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή:

(α) τρόφιμα για συνήθη κατανάλωση

(β) τρόφιμα για ειδική διατροφή, τα οποία έχουν μελετηθεί, μεταποιηθεί ή παρασκευαστεί ειδικά για να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες ατόμων άλλων από τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη αλλά που είναι εντούτοις, κατάλληλα, λόγω της σύνθεσής τους, να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη»…

 

Δημήτρης Μ.