Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Χ.Γ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 ½ κιλά «έτοιμο μίγμα για κέικ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» της ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 85 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 3 ½ κούπες ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 3 κούπες γάλα
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι κακουλέ
  • 2 κούπες καλαμποκέλαιο χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύεται μέσα τη μαγιά και το αλάτι. Ρίξτε αρκετό αλεύρι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι ώσπου να επιτύχετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάστε και αφήστε το μίγμα σε ζεστό μέρος ώσπου (περίπου) να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30’-45’.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το γάλα, τα μυρωδικά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά. Χτυπήστε το μίγμα στο μίξερ και βάλτε το πάνω στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Αδειάστε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι. Προσθέστε και το περιεχόμενο της κατσαρόλας και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια ώσπου να υγρανθεί όλο το μίγμα. Στη συνέχεια ρίξτε λίγο-λίγο το ζεστό καλαμποκέλαιο στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το λάδι.
  • Σκεπάστε την πρώτα με πλαστική μεμβράνη και ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα. Αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-2 ώρες. Για να γίνει η ζύμη ελαστική πατήστε την να ξεφουσκώσει και αφήστε την να ξαναφουσκώσει. Για να πλάσετε βάλτε πλαστικά γάντια.
  • Λαδώστε τα χέρια σας, χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια και πλάστε την σε τσουρέκια. Βάλτε τα τσουρέκια δυο-δυο σε ταψιά του φούρνου στρωμένα με λαδόχαρτο. Αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου ½- 1 ώρα σε θερμό περιβάλλον.
  • Αλείψτε την επιφάνεια των τσουρεκιών με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό.
  • Ψήστε τα (ατομικά) τσουρεκάκια στο φούρνο στον αέρα στους 150 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά, ή στους 180 βαθμούς σε κανονικό φούρνο (για μέγεθος πλεξούδας ψήνουμε περίπου 40’-45’, και πάντα ανάλογα με το βαθμός ψησίματος που θέλουμε να πετύχουμε)

Πως να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο

Πως να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 12:59   PDFΕκτύπωσηE-mail
Αυτό το Πάσχα, βάψτε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο. Αποφύγετε όλες τις χημικές ουσίες των συνθετικών βαφών και δώστε στην οικογένεια σας ένα αυγό προτότυπο και υγιεινό. Το kalloni.net σας δείχνει πως να το κάνετε.

Γενικές οδηγίες:
  • Tα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος(όχι κατευθείαν από το ψυγείο).
  • Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα καθώς και για τα αυγά που διακοσμούμε με φύλλα φυτών.
  • Βάζετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
  • Αν βάφουμε τα αυγά μας με κόκκινα κρεμμύδια, τοποθετούμε μια μεγάλη στρώση με φλούδια κρεμμυδιών στον πάτο και ανάμεσα στα αυγά, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
  • Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας.
  • Καθαρίζουμε τα αυγά μας καλά με ξύδι. Έτσι απομακρύνεται όλη η βρωμιά που μπορεί να έχουν αλλά και το χρώμα της σφραγίδας.
  • Για να διακοσμήσουμε τα αυγά, τα τοποθετούμε προσεκτικά  σε νάιλον καλσον και στερεώνουμε φυλλαράκια μαιντανού, στην πλευρά κάθε αυγού. Δένουμε κόμπο για να σταθούν τα αυγά.
Επιλέξτε Χρώμα:
  • Βάψιμο αβγών – Γαλάζιο, Μπλε χρώμα | Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι. 
  • Βάψιμο αβγών – Κίτρινο χρώμα | Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι. Όσο πιο κόκκινα και πιο πολλά τα κρεμμύδια, τόσο θα πηγαίνει προς το κόκκινο το χρώμα. Βάλτε τρεις κουταλιές σαφραν για καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Βάψιμο αβγών – Πράσινο χρώμα | Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.
  • Βάψιμο αβγών - Κόκκινο χρώμα  | Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι και νερό. Αφήνουμε να βράσει για  και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε 20 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.
Μετά το βράσιμο
 Όταν σβήσετε την φωτιά αφήστε τα αυγά στο χρωματιστό νερό. Όσο περισσότερο μείνουν στο νερό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα αυγά, προσεκτικά σε λαδόκολλα και αφού στεγνώσουν από τη μία, τους αλλάζουμε πλευρά. Για να γυαλίσουν τα αυγά, τα περνάμε με βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. 
Μπορείτε να προσθέσετε κατά το βρασμό, πιπέρι και μια κούπα ελληνικό καφέ για πιο σκούρο χρώμα.  Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδα πορτοκαλιού, σαφράν, κουρκουμά, παπαρούνες κλπ. Ενδέχεται πάντως, με κάποιες από τις φυτικές βαφές, τα αυγά να πάρουν ελαφρώς τη γεύση του βαφικού μέσου.